Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk és kb
. 1 cm vastagságú szeletekre vágjuk
. Egy nagy tepsit kikenünk margarinnal, meghintjük zsemlemorzsával
, és erre fektetjük az almaszeleteket.
A szeleteket a cukorral összekevert fahéjjal megszórjuk
. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a fele cukorral felhabosítjuk,
amíg sűrű krémet kapunk.
A tojásfehérjét a másik fél adag cukorral kemény habbá verjük.
A lisztet a sárgájakrémhez adjuk, majd a fehérjét lazán hozzákeverjük
. A piskótatészta kétharmadát az almára öntjük
, majd a kakaót a maradék masszával összekeverjük, és a tésztára rétegezzük
. A kétféle tésztán egy villát többször áthúzunk, hogy a tészta márványos legyen.
Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 18-20 percig sütjük.
Ha megsült, enyhén cukrozott gyúrólapra kiborítjuk a tepsiből és lehűtjük.
A pudingport négy evőkanál tejjel simára keverjük. A maradék tejet a porcukorral felforraljuk,
a pudingporos tejet hozzáadjuk, és újra felforraljuk.
A margarint néhány evőkanál cukorral (ízlés szerint) felhabosítjuk, és a már langyos
pudingot kanalanként a margarinhoz keverjük.
A kész krémet az almára kenjük, tetejét
díszítésként megszórjuk reszelt csokoládéval vagy tortadarával.
Fél liter frissen csavart narancslé, 75 ml Blue Curacao,
1 evőkanál narancshéjforgács
(1 kezeletlen narancs héja vékonyan lehámozva és metéltre vágva), fél kg befőzőcukor.
A felsorolt hozzávalókat egy lábasba teszem
A forrástól számított 3 percig főzöm, majd előmelegített szép üvegekbe töltöm.
Az üvegeket azonnal lezárom és 1 percre fejre állítom.
A tököt lehámozom, és kis darabokra vágom .
Egy porcelán tálban összekeverem a tököt a cukorral a citromok reszelt héjával és levével
, illetve a gyömbérrel majd másnapig állni hagyom
. Másnap sűrű dzsemmé főzöm.
Forrón üvegekbe töltöm, majd lezárom és egy pillanatra fejreállítom.
Szárazon kidunsztolom.